Wat is het 4Winden concept?
Amsterdam is een geweldige stad. Dat vertaalt zich in een grote druk op de woningmarkt. Mensen, met een beperkt budget, die toch iets bijzonders zoeken, zullen daarom de krachten moeten bundelen. Daarvoor hebben wij de 4Winden opgericht, met als motto: “samen is slimmer, leuker en goedkoper”
Wat is de werkwijze?
Wij beschikken over een langdurige ervaring en een eigen netwerk op de Amsterdamse woningmarkt. Die zetten wij in voor het ontwikkelen van nieuwe projecten door:
- Zelf plannen te ontwikkelen waarin toekomstige bewoners kunnen deelnemen
- Het ondersteunen van groepen die zelf als opdrachtgever willen optreden
Waar komt de naam 4Winden vandaan?
Inspiratie kwam van het Vierwindenhuis op Wittenburg in Amsterdam. Een schoolvoorbeeld en een van de allereerste CPO’s in de stad Amsterdam.
Wat gaan jullie bouwen of verbouwen?
Wij bouwen en verbouwen voor de vraag. Daarvoor gaan wij op zoek naar nieuwe locaties en oude gebouwen die passen bij de woonwensen van onze deelnemers. Vind je daarin nog niet wat je zoekt, dan kun je wachten op vervolgprojecten. Of er zelf een voordragen.
Bouwen jullie ook huurwoningen?
Jazeker. Dat is voor ons in principe het uitgangspunt voor elke ontwikkeling. Zo hebben wij samen met Lingotto een huurproject gerealiseerd in voormalig buurthuis Cascade. En een huurproject opgestart: @Home Amstelkwartier.
Wat kost het om deel te nemen?
Wij hebben onlangs besloten om over te gaan op een bijdrage van 10 euro per jaar. Voor de bijdrage houden wij je op de hoogte van onze vorderingen. Zodra er een project komt van je gading kun je daar op inschrijven en als het project doorgaat een optie nemen. De volgorde van aanmelding bij de 4Winden is ook de volgorde van toewijzing binnen een project. Loopt een project eenmaal, dan kunnen deelnemers niet “ingehaald” worden door lagere inschrijfnummers.
Wat worden de wachttijden?
De wachttijden worden bepaald door de beschikbare locaties en gebouwen. De concurrentie is enorm. Daardoor is het heel moeilijk aan te geven wat de wachttijden worden. Ook zijn veel projecten afhankelijk van loting of bijzondere voorwaarden. Dat brengen wij per project steeds in kaart. Via de site en de nieuwsbrieven houden wij je op de hoogte van onze vorderingen. Loopt een project eenmaal, dan is de ontwikkeltijd vaak tussen de twee en de drie jaar.
Wat betaal ik na intekening op een project?
Bij de start van een project meld je je aan. Gaat een project door dan kun je beginnen met een optie. De vergoeding daarvoor is €500. Daarna krijg je een aantal weken/maanden om de optie om te zetten in een definitieve koopovereenkomst.
Wat gebeurt er als ik wil of moet uitstappen?
Dan zoeken wij in ons bestand van deelnemers naar een opvolger. Gezien het aantal belangstellenden zal dat meestal wel lukken. Lukt dat niet, dan bieden wij het project op de vrije markt aan. Voor spannende gebouwen op spannende locaties zijn altijd kopers te vinden.
Kunnen wij ons ook als vriendengroep(je) aanmelden?
Ja dat kan. Het is ook mogelijk om je met een klein groepje in te schrijven op een deel van een pand bijvoorbeeld een etage. Mocht je al zo’n groepje hebben neem dan contact met ons op, dan kunnen wij samen de mogelijkheden bekijken.
Wat als iemand de groep verlaat?
Een bouwproject neemt enkele jaren in beslag. Er kan in die periode van alles veranderen. Misschien verandert je privé- of werksituatie, of slaat de groep een richting in die jou niet aanstaat. Ook kan het project anders uitpakken dan je je had voorgesteld. 4Winden heeft veel gelijkgestemden onder haar deelnemers. De kans dat je bij ons een nieuw groepslid vindt is groot. Hij of zij neemt dan de rechten en plichten van je over.
Hoe is de financiering van de 4Winden en haar projecten geregeld?
De stichting draait deels op vrijwillige inzet, maar koopt ook professionele diensten in. De stichting betaald dit uit haar inkomsten, de 10 euro bijdragen en inkomsten uit organisatie, begeleiding en advies.
Projecten worden gefinancierd door de deelnemers (plankosten, aanneemsom), de kopers of indien gewenst, door samenwerkingen aan te gaan met financiers, ontwikkelaars en ontwikkelende aannemers, die de uitgangspunten van stichting onderschrijven.